Avertisment pentru adepții „manualelor digitale” în locul celor tipărite! Prof. Mircea Miclea: Lectura pe display ne face să citim mai repede, dar mai puțin profund

fericiticeiprigoniti.net

Profesorul Mircea Miclea, fost ministru al educației, spune lectura clasică, de pe carte sau hârtie, este mai benefică pentru învățare decât varianta de pe display-ul electronic.

Întrebat despre acest subiect în cadrul podcastului „Pe drept cuvânt”, Mircea Miclea a explicat că toate analizele arată că textul scris și tipărit este mai benefic pentru dezvoltarea minții umane decât cel afișat electronic.

„După ce ați citit cartea pe foaia de hârtie (rămâneți mai câștigat), vă spun de ce. Lectura pe display ne face să citim mai repede, dar mai puțin profund. Acestea sunt datele.Facem mai puține inferențe, judecăți când citim pe display. Ai procesat o informație în profunzime, o reții o perioadă mai lungă de timp. Dar trebuie să fie procesată în capul tău.

Încă și cred că generațiile noi citesc mai repede pe display, dar mai superficial. E o carte a lui Nicholas Carr, „Superficialii”, tocmai pentru citesc mai puțin în profunzime.

Da, cred că textul scris și tipărit îți oferă șansa mai multor operații cognitive, deci te ajută să ții minte mai mult timp”, a explicat specialistul. (…) – integral pe R3media.

Vă recomandăm şi cartea: Virgiliu Gheorghe – Revrăjirea lumii sau de ce nu mai vrem să ne desprindem de televizor.


MAGAZIN CRITIC – Nihil Sine Deo / Știri ALESE cu GRIJĂ de suflet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap