Artistul Claudiu Dumitrache, apreciat la Hollywood și în Europa

În vârstă de 24 de ani, artistul Claudiu Dumitrache, cel mai tânăr laureat din istoria presei românești al premiului Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România pentru excelență, face ecouri în lumea artistică europeană și americană.
Recent, celebrul artist american Jonathan Jackson, laureat a 5 premii Emmy, a scris despre faptul că „arta este un meta-limbaj” și că „poezia lui Claudiu Dumitrache intră în acest meta-limbaj și invită inima să contemple viața pe cele mai esențiale planuri”. Jonathan, fratele lui Candice Jackson, fostă secretară de guvern a Departamentului de Educație SUA în administrația Trump, mai scrie, despre noul volumul în curs de apariție al lui Claudiu, că „este o explorare poetică, profund personală a sensului vieții, a relațiilor, a frumuseții, a tristeții și a credinței ancestrale”.
Nu este pentru prima dată când Claudiu este apreciat de celebrități de la Hollywood. Pe când era nominalizat pentru un premiu muzical în Las Vegas, actorul Michael Airington îl prezenta nu doar ca pe „un interpret incredibil”, dar și ca pe „un artist cu o perseverență ce l-a dus spre succes”, considerându-l „un pariu grozav”, așa cum arată și o publicație din Los Angeles.
După cum relatează mai multe reviste de cultură, alte personalități de nivel mondial care și-au exprimat aprecierea creațiilor sale au fost și Miley Cyrus, Michaela Rose (ex. Arabesque), afaceristul Michael Koch din consiliul Forbes, Cheryl Shuman (CEO Beverly Hills Cannabis), Isaac Cates (din comisia de vot a Premiilor Grammy), Michael James Down, Jakob Petrén, Kaven Girouard (chitaristul lui Celine Dion) și Eb Davis.
Deși recunoscut ca muzician promițător, sustiand peste două mii de spectacole și câștigând premii importante în domeniu, Claudiu Dumitrache s-a evidențiat în ultimii ani ca poet și eseist, uneori asemănat cu Mihai Eminescu în critica de specialitate. Despre vocea și creațiile sale au vorbit mai multe personalități ale culturii românești, printre care Ioan-Aurel Pop, Nicolae Dabija, Dida Drăgan, Christian W. Schenk, Mirabela Duer, Andrei Zincă și Calinic Argeșeanul. Pentru activitatea sa literară și artistică a primit titlul de Cetățean de Onoare în comuna Costeștii din Vale și a fost desemnat printre personalitățile notorii ale culturii din Republica Moldova, ca laureat al ziarului Literatura și Arta, alături de Ioan-Aurel Pop, Mihai Cimpoi, Eugen Doga, Eugen Simion și Dan Puric.
Tot despre creațiile sale, cercetătoarea Galina Martea, de la Academia Româno-Americană de Științe și Arte, într-un articol intitulat Mitul creativ al poetului și muzicianului Claudiu Dumitrache, publicat în 2021 într-un ziar din Canada, scrie că „cele scrise de Claudiu Dumitrache sunt lucrări prețioase, opere inedite care, cu certitudine, vor rămâne înscrise pentru totdeauna în tezaurul cultural românesc”.
În anul 2019, Claudiu își publica autobiografia, la 20 de ani, cu aceasta stabilind recordul literar național de cel mai tânăr autor de autobiografie, record omologat de Asociația Cartea Recordurilor din România.
Academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, având în vedere opera sa, considera, în anul 2021, aceea că „Dumitrache este un simbol pentru viitorul creației intelectuale […] El va duce literatura română și artele mai departe. Acum este multă umbră, dar va veni lumina. Claudiu Dumitrache este un intelectual care poate coagula suflete, ceea ce nu este puțin lucru.” Cu ocazia Forumului Național Cultural Brâncoveniana de anul acesta, academicianul mai menționează, despre Claudiu Dumitrache, că este „un purtător și un făuritor de cultură cum rar se mai găsesc astăzi în Țara Românească”.
De-a lungul timpului, Claudiu a publicat mai multe cărți, dintre care, cel mai mult, se remarcă Boemia unui mort (2018), biografia 20 (2019), Slujitorii lui Apollo (2020) sau Albert Einstein și dorul firesc de Ortodoxie (2023). În Milenarium – dicționarul enciclopedic al scriitorilor români la începutul secolului al III-a, regizorul Andrei Zincă, fiul scriitorului Haralam Zincă, conchide prin prin a scrie că tânărul scriitor și muzician „este o personalitate unică în peisajul românesc” și că „prin Claudiu Dumitrache, noile generaţii ne asigură pe noi, adulţii, că ARTA ramâne pe mâini deosebit de bune!” Din aceeași sursă aflăm că Dumitrache este membru al Comunității Profesioniștilor Romi, fiind de etnie româno-romă.
Mihai Claudiu Dumitrache a cântat în deschiderea unor mari artiști internaționali care au concertat în România, printre care trupa Alphaville, Neda Ukraden și Faydee. Este membru UNART, UCMR-ADA, membru de onoare al Asociației Cultural-Ortodoxe Poduri de Dor din Republica Moldova, membru de onoare al Uniunii Jurnaliștilor Independenți din România, membru în comisii și jurii de specialitate muzicală și literară, Ambasador Internațional al Păcii la World Literary Forum for Peace and Human Rights și director al trustului de presă Myosotis Media Group. Din 2020 este numit Ambasador al Culturii al Euro Education Federation, printr-un program al Comisiei Europene.