La 26 Martie 1895 a apărut, la București, până la 18 martie 1901, revista umoristică „Moș Teacă”, editată de Anton Bacalbașa

Revista umoristică „Moș Teacă”, editată de Anton Bacalbașa, creatorul personajului literar cu același nume, a apărut, la București de la 26 martie 1895, până la 18 martie 1901.

Anton Bacalbașa, fiul serdarului Costache Bacalbașa și al soției sale Aneta Bobescu, fost șef al poliției orașului, s-a născut la Brăila. A fost frate cu Constantin Bacalbașa. Considerat “unul dintre cei mai mari poeți ai prozei gazetărești” a fost și un poet liric.

Creatorul personajului „Moș Teacă” și și întemeietorul revistei umoristice cu același nume, a fost un apropiat colaborator al lui I. L. Caragiale la Moftul român. Tot Anton Bacalbașa a fost și întemeietorul revistei Adevărul literar.

Anton Bacalbașa

În paralel cu publicarea  revistei satirice ce purta numele celebrului său personaj, Moș Teacă, Anton Bacalbașa a manifestat și o aplecare spre militantismul socialist, popularizând ideile marxiste. A fost membru al Partidului Social Democrat al Muncitorilor din România iar mai apoi, al Partidului Conservator, pe listele căruia afost ales parlamentar în județul Ilfov în anul 1899. A a colaborat de asemenea la ”Contemporanul” și la publicațiile socialiste  “Emanciparea”, “Literatorul”, “Mesagerul Brăilei”, “Dezrobirea”, “Democrație socială”, “Munca”, “Lumea nouă”, “Drepturile omului”. Preluare: Glasul info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap