Efectul Placebo, tratamentul miraculos: Rol puternic de vindecare asupra corpului și minții

Doi profesori de psihiatrie de la Universitatea Michigan din Statele Unite au prezentat efectul Placebo, care joacă în prezent un rol crucial în studiile medicale și în viața reală, având un rol puternic de vindecare a corpului și minții.

În astfel de cercetări, unor participanți li se administrează un tratament care conține ingrediente active ale medicamentului, iar altora li se dă placebo, practic niște pastile ce nu conțin nicio substanță activă, potrivit ZME Science.

Ella Patterson și Hans Schroder, cei doi medici de la Universitatea Michigan au explicat cum factorii psihologici afectează condițiile fizcice și convingerile despre sănătatea mintală.

placebo

Image 1 of 1

Astfel, folosirea tratamentului cu placebo ajută pacienții să se vindece de diverse amenințări asupra sănătății. Astăzi, oamenii de știință definesc aceste așa-numite efecte Placebo ca fiind niște rezultate pozitive care nu pot fi explicate științific prin efectele fizice ale tratamentului.

Cercetările sugerează că efectul Placebo este cauzat de așteptările pozitive ale pacienților, de relația dintre furnizor și pacienți și de ritualurile din jurul primirii asistenței medicale.

Bolile care răspund pozitiv la placebo sunt depresia, durerea, oboseala, alergiile, sindromul colonului iritat, afecțiunea Parkinson și chiar osteoartrita. Studiile au arătat că efectul placebo este atât de puternic încât multe medicamente nu oferă mai multă ușurare decât tratamentele cu placebo.

Cum funcționează placebo?

Puterea placebo se reduce la puterea minții și la priceperea unei persoane de a o valorifica. Dacă un pacient are, spre exemplu, o durere de cap și medicul său îi oferă un medicament, de care are încredere că îl va trata, ușurarea pe care o așteaptă este probabil să îi scadă stresul.

Și din moment ce stresul este un declanșator al durerilor de cap tensionate, magia răspunsului placebo nu mai este atât de misterioasă.

O parte din frumusețea efectului placebo este că el activează sistemele existente de vindecare în minte și corp. Placebo funcționează și prin crearea de așteptări și răspunsuri condiționate. Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu condiționarea pavloviană.

Mai multe studii de imagistică cerebrală demonstrează modificări ale creierului, ca răspuns la tratamentele cu placebo care au avut succes, în cazul durerii, susțin cei doi medici psihologi de la Universitatea Michigan

Placebo nu este un medicament toxic și este aplicabil universal. El nu are efecte secundare, este ieftin, nu creează dependență și oferă speranță pacienților, atunci când s-ar putea să nu existe un tratament specific activ din punct de vedere chimic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ai nevoie de ajutor?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap